×

Grandes Villas De France Blog

terug naar blog

Het andere Zuid-Frankrijk : de ‘Camargue’ (Bouches-du-Rhône)

(01 maart 2015)

In de uitlopers van de Bouches-du-Rhône (Rhône-delta), zich zowat uitstrekkend tussen de historische stad ‘Arles’ de gezellige kustplaats ‘Saintes-Maries-de-la-Mer’, bevindt zich een ander stukje Zuid-Frankrijk. Hier is plaats voor rust, het ongerepte, fauna en flora en een uitgesproken ongedwongen ‘Gitan’-sfeer ….. Liefhebbers, wees welkom in het natuurgebied van ‘de Camargue’ !

  

Natuur in al zijn facetten

Dit is een uitgesproken stek voor liefhebbers van natuur …… Uitgestrekte moerasvlaktes, lagunes en meren die elk jaar talrijke vogelkolonies aantrekken. Reigers, grutto’s, talrijke eendensoorten, futen,de steltloper, de oeverloper, de kiekendief, …. Maar ook duizenden prachtige roze flamingo’s…. je ziet het hier!

Alleen al het klapperend geluid van de vleugels van de flamingo’s in contrast met de stilte errond is een indrukwekkende ervaring.

Wilde paarden en stieren…. Maar ook muggen

Dit gebied staat erom gekend ….. zijn grijs-witte paarden en typische zwarte stieren. Ze staan hier als van oudsher te grazen in de moerasvlaktes.

Op veel plaatsen heb je de mogelijkheid om een tochtje per paard te maken en zo één te worden met de natuur en de Camargue op een originele manier te verkennen.

In de arena’s van ‘Saintes-Maries-de-la-Mer’ en ‘Mauguio’ kun je de zogenaamde ‘course camarguaise’ bekijken …. Een soort van stiervechten maar zonder dat de stier tot bloeden wordt gebracht. Het is een eeuwenoude traditie die door de locals in stand wordt gehouden.

Eigen aan grote water-en moerasvlaktes zijn de talrijke muggen die éénieder doorlopend ‘teisteren’…. Je voorziet je hier best op !

  

Rijst, Wijn en Zoutwinning

De Camargue is één van de grootste zoutwinningsgebieden van Europa. Wie kent de typische ‘Fleur de Sel’ niet ?

Daarnaast is de streek gekend om zijn wijn (voornamelijk Rosé) en zijn rijstteelt.

  

Zandstranden en gezellige badplaatsjes als Saintes-Marie-de-la-Mer

Mis zeker de mooie zandstranden van oa ‘Saintes-Maries-de-la-Mer’ niet. Uitgestrekt en goed verzorgd, maar wel druk in het hoogseizoen.

Saintes-Marie-de-la-Mer is ongetwijfeld de meest gekende kustplaats van de Camargue. Van hieruit kun je mooie boottochten maken, genieten van zon, zee en strand, Shoppen in de gezellige straatjes, en even uitademen op één van de talrijke terrasjes. Doorlopend heerst hier een gezellige gitan-sfeer.

Tip : Probeer zeker eens een schoteltje ‘Tellines’….. Overheerlijke ‘schelpjes’ meestal geserveerd ‘aïoli’…. Dit gecombineerd met een lokale Rosé…. Onder een stralend blauwe hemel...

  

Historische Steden

Als je in de regio bent, vergeet dan zeker geen bezoek te brengen aan in de nabijheid gelegen historische steden als ‘Arles’ en ‘Nîmes’.