×

Grandes Villas De France Blog

terug naar blog

De authentieke dorpjes van de Luberon

(02 februari 2015)

Het natuurgebied en de dorpjes van de Luberon zijn uniek !  Ansouis, Lourmarin, Ménerbes, Roussillon en Gordes zijn allen geklasseerd als 'Mooiste dorpen van Frankrijk'. Maar vergeten we ook niet lieflijke plaatjes als Bonnieux, Lacoste, Rustrel,…!

Breng er zeker eens een bezoekje aan de 'Abdij van Sénanque', de 'Bories-woningen' rond Gordes, de okergroeves van Roussillon en de Provençaalse Colorado in Rustrel.

De Luberon strekt zich uit over ongeveer 165000 hectare en werd in 1977 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Een droom voor liefhebbers van authentieke dorpjes, prachtige natuur, lavendel, goede wijn en joie de vivre ! In deze streek van de Provence nodigt alles je uit tot genieten !

Gordes

Het dorp Gordes, met huisjes die rondom een indrukwekkend kasteel zijn gebouwd, torent boven de omringende vlakte uit. Het dorp wordt doorkruist door leuke smalle straatjes, de zogenaamde ‘calades’. Gordes heeft zijn aantrekkelijke, authentieke uitstraling in de loop der eeuwen weten te behouden door zijn erfgoed minutieus te beschermen. Wanneer u de Luberon en de Provence wilt ontdekken, mag u een bezoek aan Gordes zeker niet ontbreken !

Niet ver van het centrum van Gordes ontdekt u het Bories-dorp. Het dorp is een blijvende getuige van het dagelijks leven dat de bewoners van de Provence in de middeleeuwen leidden: u ontdekt er schaapskooien, broodovens, wijnvaten, dorsvloeren en een aantal eeuwenoude woningen.

Het Bories-dorp, dat in 1977 tot historisch monument werd benoemd, vormt de grootste groepering van woningen opgebouwd in de zogenaamde ‘pierre sèche’ (zongedroogde witte steen).
 

De Pestmuur
Deze 25 kilometer lange muur van ‘pierres sèches’ die het bergmassief Monts-de-Vaucluse doorkruist, werd in 1721 gebouwd om het Comtat Venaissin te beschermen tegen de pestepidemie. Tegenwoordig kunt u over wandelpaden langs bijna de hele muur lopen.

De Abdij van Senanque  is een cisterciënzer abdij in de gemeente Gordes (Vaucluse, Frankrijk). De abdij werd gesticht in 1148 als dochterklooster van de abdij van Mazan. Nadat er gezorgd was voor een goede watervoorziening door het bouwen van dijken en kanalen, hadden de monniken veel landbouwopbrengsten. Van het geld dat ze hiermee verdienden, kon de bouw van de kerk worden gefinancierd. Deze werd tussen 1160 en 1180 gebouwd.

Vandaag trekt de abdij méér dan één miljoen bezoekers !

Andere cisterciënzerabdijen in de Provence zijn de abdij van Le Thoronet en de abdij van Silvacane. Samen met de abdij van Sénanque worden deze wel de "drie cisterciënzerzusters van de Provence" genoemd.

Roussillon

Roussillon is een gemeente in het Franse departement Vaucluse (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur) en telt 1161 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Apt en is geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Roussillon ligt in het Parc Naturel régional du Luberon.

Kenmerkend is de aanwezigheid van grote hoeveelheden oker in de bodem, die het gehele dorp een geel/oranje/rode kleur geeft. De voormalige okergroeve is te bezoeken en staat in Frankrijk ook wel bekend als de "Colorado Provençale". Een echte aanrader!